Czasami po prostu nie masz wyjścia i potrzebujesz zrobić coś na szybko do jedzenia? Dzisiaj polecam Wam szybkie ślimaczki drożdżowe, które ostatnio zaserwowała mi moja sąsiadka i grzech, by było zostawić ten przepis tylko dla siebie. Zapraszam na bloga, bo to naprawdę łatwe i szybkie danie, trzeba mieć w lodówce tylko kilka składników.

To właśnie Aga powiedziała  mi, że w Biedronce jest świetne gotowe ciasto drożdżowe, które sądząc po opakowaniu wygląda jak ciasto francuskie, ale w smaku i konsystencji nie różni się od domowego ciasta drożdżowego. Ma jednak nad nim tą przewagę, że ma już gotową formę i wystarczy rozłożyć na nim składniki, by po kilkunastu minutach smakować pyszną zapiekankę. Jest co prawda przeznaczone na pizzę, ale można z niego zrobić superwariacje. Ślimaczki to bardzo efektowne danie, które zjedliśmy na ciepło, a gdy części z nich wystygła nadawały się idealnie jako zimna przekąską.

Tak naprawdę ślimaczki dają nam niesamowite pole do popisu jeżeli chodzi o składniki. W tym poście prezentuję szybką i prostą zapiekankę z produktów, które w większości obecne są w waszych domach. Dzisiaj akurat królują u mnie produkty z Biedronki 🙂

 

Przepis:

  • ciasto drożdżowe, gotowe
  • passata Sottile Gusto lub po prostu ketchup
  • szynka konserwowa Kraina Wędlin
  • ser żółty Światowid
  • oliwki
  • przyprawa Kamis do pizzy

 

Przygotowanie:

Sprawa banalnie prosta. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.

 

 

Rozkładamy ciasto i smarujemy passatą lub ketchupem. Posypujemy to przyprawą.

 

 

Następnie wykładamy kolejno ser i wędlinę. Jeśli nie chce Ci się w szatkownicy lub na tarce ścierać wędliny i sera żółtego, możesz po prostu położyć całe plastry. Na koniec rozłóż pokrojone oliwki. Całość zwiń jakbyś robiła roladę.

 

 

W przepisie tego nie ma, ale jeżeli chcesz, by Twoje ślimaczki miały złoty kolor możesz je posmarować roztrzepanym jajkiem.

Roladę tniesz w grube około dwu-trzy centymetrowe plastry i układasz każdy z nich tak jak pokazałam na zdjęciu.

 

 

Ślimaczki polewasz jeszcze odrobiną passaty i posypujesz przyprawą.

 

 

Piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 15 min. Jeżeli lubisz bardziej wypieczone wydłuż czas pieczenia do 20-25 min.

Smacznego!

 

 

Ilość porcji: 15

Koszt produktów: ok. 20 zł

Czas przygotowania: 20-30 min.

Poziom trudności: super łatwe

 

  • O, nawet nie wiedziałam, że takie ciasto można kupić gotowe, jeśli już, to brałam francuskie : )

    • Matka Wielowymiarowa

      Ja tez nie mialam pojecia. Zazwyczsj robie sama drozdzowe, ale to jest calkiem niezle I smaczne. Polecam

  • Super pomysł, sama często robię, jak zostanie mi ciasto z pizzy 🙂

    • Matka Wielowymiarowa

      Widzialam cos podobnego kiedys na fejsie, ale dopiero jak tego sprobowalam to odkrylam ze to nie tylko cieszy oko bo fajnie wtglada ale tez super smakuje

  • Iwona Siekierska

    Niezły pomysł! Większość posiłków szykuje samodzielnie, ale czasami, jak się „zużyję” korzystam z desperacji z tego, co jest w sklepie. Zimą testowałam ciasto francuskie i naprawdę byłam pod wrazeniem. I składu i smaku. Bo wyszło super ❤️ Jeśli z ciastem drożdżowym jest podobnie – to naprawdę warto mieć coś tskiego w lodowce. Na czarną godzinę 🙂

    • Matka Wielowymiarowa

      Mysle, ze raz na jakis czas nam nie zaszkodzi chociaz oczywiscie najlepsza jest zywnosc jak najmniej przetworzona

  • A tyle razy przechodziłem koło tego ciasta, dzięki za propozycję wykorzystania. 😉

    • Matka Wielowymiarowa

      Nie mamartw za co. Nie przejdz tym razem obojetnie 😊

  • Karolina Jarosz Bąbel

    Super pomysł na łatwy obiad 🙂

    • Matka Wielowymiarowa

      Polecam ci. Lubisz fotowac czy raczej wolisz cos na szybko by sie za bardzo nie starac?

  • Milena Kantarska (ŚladamiKobie

    Siedzę w MOPSIE na pratykach i jestem głodna ale mi zrobiłam smaka !!! KUCHARECZKA <3 super blog obserwuję 🙂

    • Matka Wielowymiarowa

      Plty sie ucz a, nie w necie siedzisz 😂😂 zartuje oczywiscie