Od kiedy wypróbowałam ten przepis, nie kupuje już gotowych tortilli. Domowa tortilla jest o niebo lepsza od gotowej i przede wszystkim zdrowsza. Tak bardzo ją polubiłam, że zjadam ją ze smakiem zastępując chleb lub kajzerki.

Przepis:

  • 2 szklanki mąki pszennej (ewentualnie 3/4 szkl. mąki pszennej i 1/4 szkl. mąki pełnoziarnistej)
  • 4-5 łyżek gorącej wody
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 0,5 szklanki mąki do podsypania stolnicy

Przygotowanie:

  • wsyp mąkę do wysokiej miski lub bezpośrednio na stolnicę
  • zrób w mące 2-3 dziurki, wsyp tam szczyptę soli i zalej gorącą wodą
  • odczekaj chwilę, aby woda się wystudziła
  • dodaj olej
  • zagnieć, ciasto powinno odchodzić od dłoni, być elastyczne i miękkie
  • przykryj ciasto ściereczką i odczekaj 15 min.
  • wyjmij ciasto i uformuj z niego wężyk

  • podziel ciasto na kilka jednakowych części
  • podsyp stolnicę i wyłóż na nią pierwszy kawałek ciasta, rozwałkuj go na bardzo cieniutki placek o formacie dna swojej patelni
  • placek wyłóż na rozgrzaną patelnię i smaż go z obu stron po ok. 1 minucie, ciasto będzie pęcznieć i delikatnie się zarumieni

 

Taką tortillę można podać na wiele sposobów. W kolejnym wpisie podzielę się przepisem na zdrowe danie z tortilli.

 

Smacznego!

 

Koszt przygotowania: maks. 6 zł

Ilość porcji z jednej porcji ciasta: 6-8 szt.

Stopień trudności (od 1 do 5, w tym 1 to super łatwe, 5 to bardzo trudne): 2

 

  • Pingback: Quesadillas z kurczakiem i serem |()

  • Takie placuszki się robi faktycznie bardzo szybko i prosto, a są o wiele zdrowsze od kupnych. Dzięki za przypomnienie przepisu 🙂

  • Anna Jeżmańska

    Doskonale Cię rozumiem. Moja rodzina uwielbia burrito i zawsze kupowałam do niego tortillę, zwłaszcza, jak naczytałam się jakichś mega dziwacznych i skomplikowanych przepisów- po prostu myślałam, że ciężko zrobić dobre placki. Odkąd spróbowałam i wiem, że jest inaczej, nie kupuję gotowych. Różnica jest ogromna.