Beza to ciasto, które u wielu początkujących „gospodyń domowych” budzi strach. Sama musiałam tę obawę przed klęską w sobie przezwyciężyć i udało się, a ten przepis jest wart udostępnienia.

Składniki na bezę:

  • 200 g cukru (biały lub trzcinowy)
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka octu (jabłkowego lub winnego)
  • szczypta soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 1 opak. śmietan-fix dr Oetkera

Składniki do dekoracji:

  • świeże owoce, nie puszczające dużej ilości soku
  • alternatywnie tarta czekolada

 

Przygotowanie:

Białka muszą być dobrze schłodzone, następnie należy dodać do nich szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie na wolniejszych obrotach miksera dodawać stopniowo cukier. Na najmniejszych obrotach dodać mąkę ziemniaczaną i ocet jabłkowy/winny. Kiedy składniki się zawiążą należy wyłożyć masę bezową na papier do pieczenia.


Warto przed nałożeniem masy odrysować na papierze przy pomocy talerzyka lub dna tortownicy koło, na którym wyłożymy masę. Bezy należy piec dwufazowo, tzn. na początku przez 15 min w 120 stopniach Celsjusza, a po tym czasie jeszcze przez ok. 50 min. w 100 stopniach Celsjusza. Niech bezy pozostaną w piekarniku aż do całkowitego ostudzenia.

Beza się piecze to ten czas warto wykorzystać na przygotowanie kremu. Do misy wylej śmietankę, kiedy zacznie już gęstnieć dodaj do niej Śmietan-fix dr. Oetkera wymieszany z cukrem pudrem. Śmietana zacznie ładnie gęstnieć. Na koniec dodaj mascarpone i ubijaj na wolniejszych obrotach, aż składniki się zawiążą. Zamiast Śmietan-fuxu dr. Oetkera możesz dodać żelatyny, wtedy krem będzie mniej puszysty, ale też nie będzie spływał z bezy. Gotowy krem wstaw do lodówki.

Kiedy beza całkowicie się ostudzi, oderwij ją delikatnie od papieru do pieczenia i przełóż na naczynie, w którym będzie podawana. Na dolną bezę wyłóż ok. 2/3 przygotowanego kremu. Możesz tam wyłożyć część owoców. Przykryj drugą bezą, na którą na koniec wyłóż resztę kremu i udekoruj owocami.

Tort bezowy gotowy!

Przechowuj w lodówce, ale pamiętaj o szczelnym przykryciu, aby nie przesiąknęła zapachami mięsnych sąsiadów 🙂

Smacznego!

P.S. Jeżeli do bezy dodasz cukier trzcinowy i ocet jabłkowy (zamiast cukru białego i octu winnego) to beza będzie miała kremowy odcień i lekko kwaskowo-słodki posmak. Mniam!

 

Liczba porcji: dla ok. 6-8 osób

Koszt wykonania: ok. 35 zł

Poziom trudności (w skali od 1 do 5, w tym 1 bardzo łatwe, 5 bardzo trudne): 4